top of page

Doğum Kontrol Yöntemleri


Aktif cinsel hayatı olan hem kadınların hem erkeklerin kullanabileceği doğum kontrolü yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler kadın ve erkeğin istediği zaman çocuk sahibi olabilmesini mümkün kılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden bazıları şunlardır:

Prezervatif:

Güvenli bir seks için prezervatifle korunma dünyada en yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesidir. Erkek tarafından kullanılan ve penis üzerine geçirilen ince, şeffaf ve çoğunlukla lateksten yapılmış olan bir kılıf olan prezervatif spermleri içeride tutarak vajinaya ulaşmasını engeller ve böylelikle gebeliğe karşı koruma oluşturur. Prezervatifle korunma AIDS ve benzeri viral hastalıkların bulaşmasına karşı da koruma sağlamaktadır. Kadınların, vajina içine yerleştirmek suretiyle kullandıkları femidom olarak bilinen kadın prezervatifleri de bulunmaktadır.

Doğum Kontrol Hapları:

Kadınların yumurtlamasını ve dolayısıyla hamile kalmayı önleyen yapay hormonlar içeren ilaçlardır. Düzenli kullanımla hamilelikten korunmada %99’a kadar etkili olmaktadırlar. Bu doğum kontrol yöntemine başlamak doktor tetkikinden geçmeniz önemlidir; çünkü kalp-damar, tansiyon, şeker ve benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilerin doğum kontrol hapı kullanmaması gerekmektedir. Bu haplar, adet döngüsünün ilk gününden itibaren 21 gün boyunca her gün bir tane olacak şekilde alınmalıdır.

Koruyucu İğneler:

Hormon içeren bu iğneler yapıldıktan sonra kana yavaş yavaş hormon salınımı yaparak yumurtanın oluşumunu engeller. Bu iğnelerin kullanımı bazı yan etkileri sebebiyle emziren annelere önerilmez. %99 koruma oranıyla başarılı bir korunma yöntemidir.

Diyafram:

Lateks malzemeden yapılan diyafram rahim ağzına yerleştirilerek kullanılır ve spermlerin rahim içine girmesini engeller. Doğru kullanılırsa hamile kalmayı önlemede % 94 oranında etkilidir. Cinsel ilişkiden saatler önce yerleştirilebilmesi, tekrar ve bir yıldan uzun süre ve hatta emzirirken de kullanılabiliyor olması gibi avantajları vardır.

Vajinal Halka:

İçeriğindeki hormonlar sayesinde vajinaya yerleştirildiğinde 21 gün boyunca dengeli bir şekilde hormon salınımı yaparak hamile kalmayı önlemektedir. İnce, yuvarlak ve esnek yapısı sayesinde vajinada kaldığı sürede hissedilmez ve cinsel ilişki sırasında herhangi bir rahatsızlık yaratmaz. Adetin ilk günü vajina içine yerleştirilen halka adetin 21. Günü çıkarılmaktadır.

Geri Çekilme:

Erkeğin ilişki sırasında vajinanın dışına boşalarak gerçekleştirdiği korunma yöntemidir. Diğer korunma yöntemlerine kıyasla, bu yöntemde hamile kalma ihtimali daha yüksektir. Geri çekilme yöntemini kullanan çiftlerin erkek boşaldıktan sonra tekrar vajinaya giren penisinin içerisinde bir miktar daha sperm kalmış olabileceği için ikinci kez seks yapacakları zaman dikkatli olmaları gerekmektedir.

Vazektomi:

Erkeğin üreme yollarında, spermlerin testislere geçtiği kanalların bağlanması işlemine vazektomi denir. Vazektomi erkeğin hastanede yatmasını gerektirmeyecek kadar basit bir işlemdir. Erkeğin sertleşmesini, boşalmasını, meninin miktarını ve rengini ya da cinsel hayatını etkilememektedir. Yalnız, erkek tekrar çocuk isterse yapılacak ameliyat sonrası geri dönüş olmayabilir.

Spiral:

T şeklinde küçük bir boyuta sahip olan spiral uzman bir doktor tarafından rahim içerisine yerleştirilerek kullanılır. Üzerindeki bakır teller ve içerdiği hormonlar spermlerin rahim içine ulaşmasını ve yumurtaları döllemesini engellerler. Koruyuculuk süresi 5 yıldır. Yeni nesil spiraller T şeklindeki eski tip spirallerin aksine kramp ve ağrı gibi yan etkiler göstermemektedir.

Tüp Ligasyonu:

Kadının tüplerinin bağlanması işlemidir. Dönüşü çok zor olduğu için bu yönteme karar verilirken iyi düşünülmesi gerekmektedir. Koruma oranı %99 oranındadır ve 35 yaş sonrası ve çocuk sahibi olan kadınlar için tavsiye edilir. Kadın için hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Spermisit Kullanımı:

İçerdikleri kimyasal maddelerle spermlerin etkisiz hale getirerek rahim ağzına girişlerini engelleyen ve fitil, krem, köpük jel gibi seçenekleri bulunan spremisitler cinsel ilişkiden önce kadın tarafından vajenin içine yerleştirilirler. Bu korunma yönteminin diğer koruma yöntemlerine kıyasla başarı oranı düşüktür.

İmplantlar:

3 yıl süreyle gebeliğe karşı korunma sağlayan ve deri altına basit bir işlemle yerleştirilen implantlar içerdikleri hormonlar sayesinde %99.3 koruma sağlamaktadır.

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

Commenti


bottom of page